Egy ifjú beavatása a Kadarcson…

Írta: Harangi Csaba Nyomtatás E-mail

Most valahogy máshogy készülök a Kadarcsra, az jár a fejemben, hogy hogyan tudnám bemutatni a Kadarcsot egy kisfiúnak. Fogalmam sincs, én már ismerem, ez a hely az ahol nem tudod mit fogsz fogni és mindig kellemes meglepetésekkel szolgál. Na igen, gondolod Csaba (én), most is úgy lesz mint máskor? Ezt nem tudhatom, de horgászni fogunk és hallgatni fogjuk a megfizethetetlen csendet, mert zajos ez a világ… Szóval egy ifjú horgász, Zsombor jön velem ma horgászni..

Sötét van még keresem a házat ahol laknak, nagy nehezen rájövök, hogy jó helyen járok. Már pakolnak Apával, aztán lejön Anya is és elköszönnek a gyerektől, mostantól én felelek érte, láthatóan nagyon szeretik mindketten. Értem én, kettőt felneveltem már. Még a sok-sok megszámlálhatatlan gyerek horgásztáborból ismerjük egymást, jó pár évet próbáltam segíteni ott, bár nem tudom jól csináltam-e, azt mindig az élet mondja meg amúgy, nem más. Megérkezünk, megmutatom Zsombinak a stég bal oldalát, felvázolom a lehetőségeit, a veszélyeket fárasztás közben és hagyom had horgásszon, nem apáskodom tudja ez a srác hogyan kell csinálni.

Nagy adag csendet kapunk ajándékba és fel kell venni a pulóvert a csontig hatoló hajnali hidegben. A víz elkezdi sugározni a hideget és elkezd az ember fázni, nyár ide vagy oda. A kapások egyelőre nem érkeznek, de türelmesen várunk én csak rakózom egyelőre, tologatom a 11 méteres botot és etetek pelletet csúzlival. Nagy ez a csend semmi csobbanás sehol, előveszek egy távdobó feeder botot és megdobom a másik oldali partot a nádfalig és leteszem a stég deszkájára kiállított fékkel.

Egymás után jönnek a kapások a túloldalról, két pontyot is fogok, majd csak furcsa rángatós érthetetlen kapás jön, nem tetszik, hát mindjárt amur lett a dologból. Persze miért ne törne be a stég alá, el is hajlítja híres angol horgot sec/perc alatt. Csak nézünk Zsombival ez komoly volt…

Nézem Zsombor felszerelését, akkor most változtassunk egy cseppet a finomabbik feeder bot versenyzésre is alkalmas, arra hosszú előke kerül és klipszeljük fix távra és be is etet a halaknak pár dobással és trágyagiliszta csokor kerül a keszegező horogra. Ez eddig rendben. Másik bot az bizony rövid nagy dobásokhoz, inkább kivesszük és előveszek egy jobbat az én botzsákomból. Egy 3,60-as by Döme Royal method bot kerül Zsombi kezébe, ezzel már meg lehet dobni a nyerő távot.

Meg is változik hirtelen sok minden, szép keszegek kerülnek a finom botra, de a method bot sem unatkozik a gyerek kezében. Láthatóan élvezi pecát, örülök valahogy így gondoltam és hol van még nap vége, csak reggel van. Most a kis Leeda keszegező bot hajolva marad és igen jó hal van rajta és jobban izgulok mint a gyerek. Gyönyörű amurt fáraszt és az apró horog a helyén van és az előke sem szakadt még el, hál istennek és megint a stég alá akar menni, agyrém!! Megszákolom és elegáns mozdulattal kimegy a merítőből, szinte nevet rajtam… Na akkor lássuk, még nem szólt a gong, tudod!! Ügyesen kezeli Zsombi a halat, nem ideges nem kapkod és sikerül elkapni a fáradt amurt, már fotózunk..

Jó hangulat van a stégen minden beindul a rakós boton végre nyúlik a gumi és szép keszegeket fogok, de a távdobó bot is hozza a keszegeket.

Na most a gumi rendesen kinyúlik a botból és jó halam van, de nagyon kínlódunk Zsombival, a hal a stég alatt van és nagyokat dobbantunk a lábunkkal és ki zavarjuk a halat, nyílt vízre, az én horgásztársam benyúl és szákol!! Ez az sikerült rakóval az amur!!

Most Zsombi percei következnek elfüstöl a method botja és jó hal vágtat a vízben, elég megállíthatatlan egy stílusban. Mire a stég elé kerül 3-4 kirohanás után már levegőt kap és szákolom ezután boldog fotózás következik egy nagyon szép tőponttyal. Gratula Zsombi szép amur, szép ponty, ügyes vagy!

Még horgászunk váltogatjuk a csalikat és elmondható megtanultuk a vizet és sikeresnek érezzük a mai napot. A távoli feeder botra érkezik egy pikkelyes ponty és ez szép lassan lezárja napunkat, túl meleg van már ideje hazamenni még megsülünk a napon.

Úgy látom a kadarcsi beavatás jól sikerült, Zsombi fog még itt horgászni, nem egyszer és nem kétszer, mert a Kadarcs egy más világ, ugye horgásztársam?

 

Harangi Csaba

A régi blog ...