Téli keszegek…

Írta: Harangi Csaba Nyomtatás E-mail

Február utolsó heteit tapossuk és szerencsére távozni látszik a tél. Az előző este eső esett, most így hajnalban minden következményével találkozhatom… A kerti kapu nem nyílik mivel a lakatba belefagyott a víz, lehet átkozódni rendesen, pedig horgászni fogok menni, még ha flexxel kell levágnom akkor is, erre kinyílik a lakat, megijedt…

 

Szépen lefagyott mindenütt az út, nem  mondhatnám hogy biztonságos, óvatosan vezetek meg kanyarodok, reméljük a Kadarcs nem fagyott be. Fel-fel villan a nádfalak között a víz és igenis szabad a vízterület, semmi gond nem lesz ebből már horgászat lesz, akárki meglássa!

Tibi kolléga is itt van, kezdődhet a horgászat ezerrel etetőanyag előkészítve csalik is, most már csak a kapás hiányzik. Klasszikus megszokott peca, egy bot method felszereléssel, egy pedig hosszú előkével nagyon finoman, vékonyan pici horoggal.

Egy-egy keszeg érkezik mindkettőnknek, de nem állnak be sorba a keszegek és nem alakul ki az ütem. Várom, hogy legyen meg az a gyakori kapás, de csak olyan kóbor keszegek lehettek nem állnak be az etetésre. Új etetést készítek másik helyen, egy régi jól megszokott távon talán ott nagyobb sikerem lesz, persze mondanom sem kell a method bot most a keresőpeca minden válfaját műveli, valamint az aromák is mennek a csalikra számolatlan, de kapás semmi szerintem vermelnek még a pontyok és nem mozognak.

Végre valami biztató, jelentkeznek a keszegek és van már olyan is végre hogy egymás után jönnek, de olyan is hogy bedobáskor elkapja a csalit ez már jó hír. Kicsit közelebb rakom a széket a botokhoz,  jobban figyelek, aminek megvan az eredménye, hisz jó érezni a keszeges pálcán rángatózó dévérkeszeget.

Egy kis színesítés is van mára, megérkeznek a vörösszárnyú keszegek, szerencsére sorozatban nem is egy.

Örülök ezek hazánk legszebb halai, sokáig elnézegetném őket, de menjenek csak vissza a vízbe. Hideg ÉK-i szél érkezik a tóra, átjárja a meleg ruha minden részét szóval fázok én is de még Tibi is, pedig igazi tartalékos katona ember. Szóval a szél hozott hideget, de kapásáradatot azt nem. Egy-egy keszeg még mindig beugrik, a pontytársadalom pedig a téli vermelését tartja, ma nem táplálkoztak.

Jó peca volt ez hiszen tél van még és a Kadarcsi tóról tudni kell, egy különleges halállománnyal bíró nagy hosszú tó, ahol a természet rendje szerint történt ma is minden. Van élőhelye a halaknak bőven, nincsenek bekalodázva, szóval majd ha eljön az ideje előjönnek a pontyok is és a többi halak, ma a keszegek napja volt…

 

Harangi Csaba

A régi blog ...