A tavasz első pillanatai

Végre ez is elérkezett, még hogy elérkezett valósággal berobbant váratlan módon a TAVASZ, direkt nagybetűvel!! Igen itt a nagybetűs tavasz és végre nem érzem a csontig hatoló rideg hideget és nem fázom. Pedig elmondhatom, végig horgásztam a teljes tél minden hétvégéjét, minden zokszó nélkül, vettem fel a termo ruhát fúrtam a jeget és kerestem a halat, de a hidegnek vége, hisz madárfüttyben, napsütésben horgászunk ma..

 

Máris két kocsival érkezünk a Sáska tóhoz, egyikben én másikban Fekécs Zoli meg Jago Attila, jó társaság alakul. Kipakolunk és próbáljuk szokni a fagymentes környezetet,  mosolygunk és szép lassan töltődik a láthatatlan akkumulátorunk.

Kicsit gondolkodom, majd teszem azt amit ma a legjobban szeretnék rakózom… Olyan gyorsan siklik a tenyerembe mintha órák óta toltam volna parton a 13 métert, jó öreg Silver még mindig pompás egyensúllyal rendelkező pontyos botom, örülök hogy van..

Kárászok jönnek, szinte érintőre kell állítanom a mélységet, most nem fotózom nem nézelődök csak fogok pár kárászt és poharazgatok kapnak etetőanyagot, csontit bőkezűen. Hirtelen viharos szél támad fel és az eddig sima víz hullámossá alakul, kezd ijesztően hajolni a 13 méternyi bot és aggódom, inkább kézben tartva birkózom a széllel, majd csendesen szétszedem a rakót, kár kockáztatni, egy törés nem hiányzik ma.

Akkor marad mára a feederezés, az is jó lesz. Közben már a társaság és a barátok száma csak nő és nő, egyik haver a másik után jön kezet fogni és természetesen meggypálinkát kínálni, barátok közt vagyunk…

Kígyós Sanyi kezdi a pontyfogók névsorát egész jó bajszost terelt a szákba. Fekécs Zoli folytatja a sort, de a pontyon kívül még tokot is fog a Sáska tóból.

Aztán Jago Attila is addig keveri az etetőanyagokat és cseréli színes pop-upokat, hogy beindul a pontyfogó gépezet ott is.

Én ülök a barátaim között és egyfolytában fogom a kárászokat, lassan az előkém hossza meghaladja az egy métert, de így legalább van is kapás, nincs unatkozás.

Jó kis szeles peca alakul ki, feeder botra hangolva. Egész vicces az ízlésük a halaknak ma, ha pontyot akarsz fogni akkor sárga színű pop-up legyen feltéve method kosárral, jó method anyaggal. Ha kárászt akarsz fogni, hosszú előke és sárga színű csonti, majd elhajlik a bot hegye, de ha nem egy húzás csuklóból, meglibben az előke és mégis elhúzza… Ilyen volt a mai nap, kárászra technikás feederezés, pontyra jó etetőanyag, jó pop-up-al. Kígyós Sanyiék húzták a pontyot ahogy kell:

Azt hiszem kipihentem magam, sikerült elfelejteni a sok munkahelyi ügyfelet, szerencsére egy jogszabály sem jutott eszembe, amin agyaltam volna a munkám miatt, így a kikapcsolódásom tökéletes! Szép volt ez a tavaszi nyitány, kipihenten vezetem a kocsit és mosolygok, tavasz van…

 

Harangi Csaba

A régi blog ...