Hull az elsárgult levél és mi pecázunk…

Írta: Harangi Csaba Nyomtatás E-mail

Rendesen beléptünk az őszbe, holnap már november 1. következik szóval ilyenkor igazi fázós időnek kéne lennie, de mégsem így van. Kabát nélkül botladozok a sötétben és pakolom a cuccokat befelé, nem sok a motyóm Tibinek is hagyok helyet, ma ketten megyünk horgászni.

 

Jól nézhetünk ki, két elgyötört kormánytisztviselő, megy horgászni és pihenni és tényleg kirázni minden gondot magából, mert holnap is felkel a nap és akkor is helyt kell állni. Nem is beszélünk politikáról és gazdaságról érezzük nincs értelme minden rossz és nehezen elviselhető már, inkább a horgászhelyről és a halakról beszélünk jókat nevetve. Most a Kadarcsra megyünk, bár más volt a terv, de elegánsan közölte a kiszemelt horgászvíz, hétfőn nem nyitnak ki, még szerencse hogy előtte telefonáltam.

Hamar megérkezünk, gyors napijegy vásárlás a portán, aztán mehetünk a stégre. Elmagyarázom Tibinek a lehetőségeket és a koncepciót a mai napra, mégiscsak ide járok horgászni évek óta. Még megkóstoljuk az idei főzésű almapálinkámat és megállapítjuk jól sikerült, aztán nekilátunk szerelni és bedobni.

Nagyon szép az őszi táj, azt hiszem ez a kedvenc évszakom, mert ilyenkor úgy dönt a természet, hogy a legszebb ruháját veszi fel és megmutatja a sárgát, a pirosat, a bordót, szinte az összes színek kavalkádját. Ezután eldobják a fák a ruhát és messze viszi a szél a leveleket és az ember örül, hogy ilyen szép a természet.

A révedezésből egy kapás riaszt fel, én messze horgászok a másik oldali nádfalhoz, ott vette fel a csalit egy kisponty, aranyos kis pikkelyes potyesz. Na ponty már van, így nem mondhatjuk hogy nem fogunk semmit ez volt az első kapás. Kárász is jelentkezik még, csak mutatják magukat a halak, de amúgy nagy csend van, néha a süllő rabolgat szorgalmasan.

Gondoltam kimegyek a partra a kocsihoz komótosan elindulok a stégen, amikor Tibi kiált fel és visszafordulok inkább. Egész jó lehet, rendesen hajlik a bot és nem is igen lehet megállítani a halat, azt csinál amit akar.  Tibi javára szól, hogy rendkívül finoman fáraszt, így a hal sem akar megvadulni ráadásul most ide írom 0,16 mm-es monofil előke van kötve a method felszerelésre. Tibi finoman szokott pecázni mindig, így bizony ha methodozunk, azt is csak finoman és természetesen rendkívül kicsi, vékony horoggal teszi.

Végre stég közelben van, benyúlok kétszer is és kifordul a szák elől, de három a magyar igazság így harmadjára sikerül megszákolni. Szép pikkelyes pontyot tart a kezében a barátom és örül és én is örülök nagyon, egy jó kadarcsi erőgép került a matracra, gratulálok!

Megérkeznek a halak, váltogatva fogjuk a keszegeket és kárászokat, a kárászok azok gigantikus méretűek, a keszegek előbb kicsik, de aztán nekik is megnő a méretük és szép nagy keszegeket fogunk. Jó napunk van és jó pecánk, kisimulunk megnyugszunk a láthatatlan belső lomtár kiürül és az őszi szél a sárga levelekkel tova viszi.

Tibinek a jobbos botja leugrik a tartóról és lehet kapaszkodni újabb kadarcsi erőművész ponty jelentkezik be és kezdődik a fárasztás. Ez tükörponty és szép darab, öröm fárasztani persze a barátom precíz ember be van klipszelve a főzsinór és bizony megáll az orsó és csak hajlik a bot, majd hatalmasat pendül a klipsz és recseg tovább az orsó! Az igen rendesen kivette a hal a klipszből a kiakasztás, még szerencse hogy így van megcsinálva az orsó kiadja magától is, ha nagyon kéri a hal (mert igen!) a kerek minőségi klipsz előnyös volt ma. Szákban a tükörponty, újfent gratula Tibi.

A rövidebbik botom bekaszál majdcsak repül az egész bot, majd ernyedten csüng a főzsinór rosszat sejtek kitekerem de mintha kés vágta volna el a fonott előkét, vagy van valami a víz alatt, vagy garatfog, ja van ez így. Azért biztos, ami biztos megismétlődik a fonott előke elvágva sztori még egyszer, na mindegy van másik előke, ez van.. Lehet nekem is monofil előkét kellett volna használnom, majd legközelebb...

Szép lassan vége a pecának a nap megsütött bennünket és egész jól kipihentük magunkat. Azt hiszem nagyon kellett már, hogy együtt horgásszunk, mindig csak robotolunk a melóhelyen ügyfelekkel foglalkozunk, hatósági munkát végzünk, kimerülünk ráadásul itt most melegebb volt, mint bent az irodában. Szerintem Tibi megismételjük, sosem árt egy kis Kadarcsozás…

 

Harangi Csaba

 

A régi blog ...