Tavaszi szél, halat áraszt…

Írta: Harangi Csaba Nyomtatás E-mail

Már napok óta készülünk a horgászatra, de első a hosszú hétvégén a kert, így aztán előbb bekerülnek a magok, dugványok, eperpalánták a helyükre csak ezután lesz a peca. Elég elcsigázottak lettünk vasárnapra, úgyhogy inkább gyógyulni és pihenni indulunk nem is annyira halat fogni, olyan orvosi receptre felírt horgászat lesz ez…, természetesen a Kadarcson.

 

Az előző két nap hatalmas széllel és hideggel telt, tehát a kerti munka közben nem igazán kedveltem meg a szelet és azt hittem el fog múlni pár nap alatt… Mekkorát tévedtem, ugyanúgy fúj még mindig ez a szél csak legalább már valamivel melegebb idő van. Én hosszúelőkézek feederbottal, Ildi pedig methodozik, így aztán mindenki a saját kedvenc módszerét műveli és ez így szép és jó. Nagy nehezen érkeznek meg az első kapások és dévéreket fogok alig látható kapások után, bár ez a nagy szél nem is nagyon hagyja, hogy lássam a kapásokat. A methodos feederbotok hallgatnak, nagy a csend odalent pontyéknál, nálam is csak kárászokkal színesedik a fogási paletta.

Szép lassan melegszik az idő és igenis beindul valami, megérkeznek az első pontyok is! Előbb egy kispontyot fog Ildi, majd másodjára már derekasabb pikkelyes ponty hörböli fel a pelletet. Valami beindult ebből már lesz egy jó peca az biztos!

Hozzám hatalmas kárászok kezdenek tolakodni, akik igencsak örülnek a két szem csemege kukoricának, de a kispontyok sem vetik meg a finom falatokat.

Ildinek most aztán nagyon beindul valami, mert nem is kicsi ponttyal küzd és nem engedi hogy segítsek valamit is, egyedül szákolja a szép tükörpontyot egy nagyon izgalmas küzdelem után, őszintén kimondhatom: Szép volt!

Nekem is jelentkezik egy jobb pontyocska láthatóan nagyon is megjött az étvágyuk, valószínű reggel még hideg volt a víz, de mire kisütött a nap már étvágyuknál voltak.

Ildihez is megérkeznek a nagykárászok, hitetlenkedve nézzük szákolás előtt a halat azt hisszük kisponty van a horgon, de kiderül kárász verekszik rajta.

Ildinek megint karikába hajlik a botja, újfent jó hal fárasztása kezdődik! Mire a stég elé érkezik a pikkelyes ponty végre ki is fárad és örömmel örökítem meg, ennél őszintébb mosolyt nem is tudnék fotózni..

Már olyan sok a kapásunk, hogy tanácsos csak egy bottal horgászni elég arra figyelni, hisz most is kapásom van. A hal megindul bevágás után majd pattinthatom is ki a klipszből a zsinórt, nagyon megy ám kb. mint egy jobb kismozdony. Időbe telik behúzni a stég elé, na nem a nagysága miatt hanem a túlzottan finom szerelésem miatt, de akkor is sikerül megszákolni nem kicsi örömömre.

Szép lassan este lesz és nem sok kedvünk van hazamenni, annyira jól érezzük magunkat. Megfogjuk még a búcsúhalainkat és szép lassan bepakolunk a kocsiba, ez megint egy felejthetetlen Kadarcsi peca volt, őszintén elmondhatjuk, mint mindig…

Köszönjük Kadarcs!!

 

Harangi Csaba

A régi blog ...