Fagyos pontyok…

Már benne járunk jócskán novemberben, nem fűzök nagy reményeket a mai horgászathoz csak pihenjünk bármilyen csípős hideg is volt este, ma peca lesz. Szegény autónk, vakarni kell a jeget rendesen az ablakról, ráadásul fél óra múlva vissza is fagy az ablakra a jégréteg, szóval fagyosan kezdődik a nap.

 

Megérkezünk és szerencsére a víztükör nem fagyott be, még lehet horgászni nyugodtan a Kócos kis taván. Adom a tanácsokat Ildinek, hosszú előkés feeder cucc kell élővel csalizzon stb, nagy okos tanácsaim sorolom. Egy szót nem ejtek a method felszerelésről, mintha csak nem is létezne arra kapás, ki is hagyom a jó tanácsok listájáról, mint utólag kiderül igencsak felelőtlenül. Csendesen szerelgetem a leendő matchbotomat mára, súlyozgatom az úszót olyan ráérősen, mintha nem is várnám a kapásokat, majd fékrecsegés üti meg a fülem, Ildi fáraszt de a halkereső pecára bedobott methodos felszereléssel. Szép tükröst szákolunk… Ejha, szóval eszik a ponty, hideg idő ide vagy oda!!

Nosza akkor én is bedobok egy methodos felszerelést, hisz kerül a botzsákban beélesítve, nem esik nehezemre bejuttatni egy bokorszélbe.  Láss csudát, csak úgy hajlik a rezgőspicc hegye a víz felé, semmiképp sem hagyják a halak, hogy végre valahára besúlyozzam azt a matchbotos felszerelést… Szép hosszú nyurga pontyot szákolunk, elképesztően szép hal…

Ildi nem sokat várat a válasszal, két pontyot is kikormányoz feeder bottal, szóval jó napunk van.

Végre kész az amire vágytam matchbotos finom peca, a megszokott örök szabályokkal használva: suhint, repít, terít, merít, majd lehet várni a kapást. Szépen áll a piros antenna, a zsinór merítve a bot hegye a víz alatt, a kezem pedig szinte összeforr a pillekönnyű parabola akciós bottal. Kicsit elindul ferdén jobbra az úszó odaverek neki és kárász szánkázik kifelé, jó érzés, nagyon jó érzés. Automatikusan csinálom amit hosszú évek alatt megszoktam fej felől dobok ostordobással sosem nézek hátra és most kikapcsolt visszaforgás gátlóval fárasztom a halakat, mert bizony megjöttek a pontyok.

Előbb kisebbek, majd azt hiszem itt a bandanagy kicsit aggódok a 0,10 előkéért és a 18-as horogért, de ettől szép a horgászat és ettől sport. Mosolyogva nézek balra, ugyancsak fáraszt a Feleségem is hasonló pontyot mint én, akkor oldja meg mindenki magának a halfogást hátha sikerül a halainkat egyszerre fotózni, bár úgy lenne… Ildi előbb szákol mint én, az én felszerelésem kissé lightos, de azért csak becsusszan az a potyesz a merítőbe, lehet matracon együtt fotózkodni, majd elúszni együtt…

Lassan elmúlik dél, a kapások megszűnnek még egy-egy kisponty bejelentkezik meg egy kárász, majd megállapítjuk megint egy élménnyel többünk van és ez megfizethetetlen számunkra.

 

Harangi Csaba

A régi blog ...