XXIV. Női Horgász Világbajnokság, ahogy én láttam…

Ahogy közeledett a Szolnokon rendezendő Női Horgász Világbajnokság rendezésének ideje, úgy derült ki, hogy szükség volna némi segítségre a rendezés során, miszerint lehet jelentkezni pályabírónak. Nosza, Dudás Imi barátommal jelentkeztem Szénási Béla szövetségi kapitánynál és Béla bácsi örömmel fogadta is jelentkezésünket.

 

Persze miért is menne simán minden, még 2-3 nappal a VB előtt betegség gyötört itthon senyvedtem táppénzen, de péntek délután a háziorvos egészségessé nyilvánított, így indulhattunk első olyan Horgász Világbajnokságunkra, ahol nem csak nézők vagyunk. Mindketten izgultunk, hiszen tudtuk a világ legjobbjait láthatjuk, nézhetjük egész közelről és a háttéremberek is szintén a világ legjobbjai, szóval nekünk a látvány és az érzés mindenek feletti lesz, vagy már az is volt.

Egy szállást foglaltunk a közelben hisz két napra jöttünk, majd szombat reggel megkaptuk a pályabírói felszereléseket és el kellett foglalni a helyeinket, mi ketten például az A/4 és az A/5 helyekre lettünk beosztva. Óránkénti sávokban pontosan rögzíteni kellett a darabszámokat, ami olyan információ volt, amit a csapatok hátterei, csapatkapitányai felhasználtak a verseny során. Mint kiderült, ezen is mérték a versenyző teljesítményét, akár percre bontva milyen átlagot produkál, valamint a vetélytársak dolgozhattak ki taktikát egymás ellen és válthattak más módszerre, ami többször meg is történt a verseny során. Úgy is megfogalmazhatnám a pályabíró mögött nagy volt a forgalom, akár épp Walter Tamás jött oda infóért, mennyi az összes darabszáma a versenyzömnek? Szóval számok, grammok, módszerek és végül aztán szektoreredmények, amit már egy jó kapitány vagy háttér előre meg is tud mondani, a verseny vége előtt egy kicsivel.

Első nap meg lehetett csodálni a módszerek csatáját, hisz én egy Belga versenyző mögött voltam míg a szomszédom Dudás Imi egy Szlovák lány mögött ült.

A Szlovák csapat háttéremberei pillanatok alatt eldöntötték a versenyzőjük ne rakózzon, váltás 8 méteres spiccbotra ez volt a csapatutasítás és kész. Mondanom sem kell az egész Szlovák csapat magyarul beszélt, így nemzetiesen fogalmazva ez csak természetes. Ezzel a taktikával az én rakós botozó Belga versenyzőm meg lett verve így az A szektorban Szlovákia egy értékes 4-est szerzett, persze azt nem hagynám ki semmiképp, hogy Walter-Barna Diána ugyanezen szektorban 3-ast és ez a lényeg!!!

Azt tudni kell a pályabíró nem járkálhat el a helyéről ott rögzíteni kell a darabszámot pontosan, szóval közben izgult a horgász ember a Magyar lányokért, de nagyon ám! Néha lecsöppent egy kis infó innen-onnan, de nem tudtuk pontosan hogy állunk verseny közben mi Magyarok. Persze mire a mérlegelés lement megtudhattuk, igen szoros az eleje, de a harmadik helyen vagyunk!

Eljött hát a második nap, amikor minden el fog dőlni! Én kaptam Szlovákiát egy jó versenyzővel, Cibulková Eva-val.  Még az etetés előtt valamivel lelesem Walter-Barna Diana rakós botos technikáját, ámulva nézem a világbajnokot, majd vissza helyemre és verseny!!

 

Tíz perccel a kezdés előtt etetés:

Persze már nem is csodálkozom magyarul beszél mindenki, különösen hogy a szomszéd versenyző Cseh, nem szeretnék ha tudná a szomszéd mit beszélnek, ja kérem taktika. Rendkívül precíz rakózást látok 30 percig, kb. 1hal/ perc átlaggal, majd utasítás jön a háttérembertől, 8-as spicc és felgyorsul a horgászat. A darabszám egyre növekszik és Eva nem fárad, nem hibázik, nincsenek lassulások a fogásban tartja és tartja az átlagot, hihetetlen akarással csinálja és a Cseh versenyző lemaradni látszik egyre jobban. A nyolcas spiccet le kell tennie, utasítás 6-os spicc, 10 centivel csökkenteni az eresztéket, ólmozás feljebb, egy jelző ólom marad alul és bónusz halat akarnak.. Meg is jön egy kárász, majd vissza újra 8-as spicc. Hihetetlen egy taktika ez a VB, szinte a pályabíró is izgul minden halért. Aztán egyszer csak vége lett a versenynek és várjuk az eredményt, mindenféle hírek jönnek innen is onnan is, de vége mégiscsak az hogy, Magyarország bronzérmes és egyéniben is bronzérmes Kovács Hajnalka. Akkor tehát a pontos végeredmény:

Csapateredmények:

  1. Spanyolország
  2. Franciaország
  3. Magyarország

Egyéni eredmények:

  1. Groot Anja (Hollandia)
  2. Hawryhuk Isabelle (Franciaország)
  3. Kovács Hajnalka (Magyarország)

Azt hiszem én és Dudás Imi is egy véleményen vagyunk, fantasztikus volt ott lenni és látni ezt az egész világbajnokságot és örülünk, hogy itt lehettünk. Természetesen hatalmas gratuláció a Magyar Lányoknak!!!!!

 

Harangi Csaba

A régi blog ...